Výroba frizzante a neb co je třeba

07.11.2023

Perlivé nápoje zvyšují pocit osvěžení během konzumace. Právě proto je mají zákazníci rádi a právě proto se vyrábí. Jejich výroba se zdá být složitá, ale se správným vybavením a postupem se to dá pohodlně zvládnout.

Pojďme se podívat, jak na to.

Výroba limonád, technologie SECOTEC
Výroba limonád, technologie SECOTEC

Příprava vína pro karbonizaci (sycení oxidem uhličitým)

Obecně platí, že perlivé nápoje jsou pro osvěžení a pijí se především v letních měsících. Každému chutná něco jiného a trh je prakticky neomezený. Nicméně je třeba promyslet, kdo je vaše cílová skupina a chuť podle toho vyladit. Při ladění je třeba nezapomenout na dvě důležitá pravidla. Sladká chuť se v nápoji po nasycení upozadí a hořká zvýrazní. Kromě chuti samotné je třeba promyslet i případné varianty stabilizace a filtrace.  

Důležitá intenzita a jemnost perlení. 

Víme, že sekundárně kvašený sekt v lahvi je chuťově lepší, než dosycované perlivé víno. Proč? 

Sekt (šumivé víno) během druhého alkoholového kvašení v lahvi získá vlastní kvasné CO2. Toto kvasné CO2 má jemné, tzv kulaté bublinky a šumivé víno po nalití do sklenice vydrží perlit, nebo spíš šumět, neuvěřitelně dlouho. Oproti tomu perlivé víno vyrobené nasycením za pomocí průmyslového CO2, které je získáno zpravidla z fosilních zdrojů nebo chemického průmyslu, má bublinky hrubé tzv hranaté a rychle z vína vyprchají.

Díky kvasnému CO2 WienGAS, můžeme dnes kombinovat jakostní výhody sektu a rychlost výroby perlivého vína - frizzante.  

CO2 WineGAS (včetně bombiček do výrobníků) zakoupíte v našem e-shopu www.winegas-eshop.cz, nebo po domluvě u nás v Kobylí.

Tlakové lahve CO2 WineGAS
Tlakové lahve CO2 WineGAS

Technologie pro sycení a stáčení nápojů

Máme připravené tiché víno a potřebujeme jej nasytit. 

Pro základní test nasycení můžete využít například domácí výrobník perlivé vody typu Limobar, Philips, Sodastream,.... Je to nejlevnější varianta a určitě ji využijte i v budoucnu. K dispozici jsou i univerzální bombičky WineGAS do těchto výrobníků. 

Pro výrobu perlivých vín je třeba zvolit správné zařízení. Nechcete-li vyrábět doslova kusovou výrobu na tzv Šampusáku a nepotřebujete-li produkovat miliony lahví na automatické lince, projděte si následující řádky.

SECOTEC

Velmi univerzální a operativní zařízení pro sycení vín oxidem uhličitým a pro jejich stočení je naše zařízení SECOTEC. 

  • Prostorově nezabere víc než 2 - 3 paletové místa
  • Umožňuje práci kdykoliv přerušit bez nutnosti sanitace (i do dalšího dne). 
  • Provoz je téměř bezztrátový. 
  • Speciální vychytávkou je možnost výroby malých (testovacích) šarží o objemu 20 litrů přímo v plniči. 
  • Obsluha celého zařízení je jednoduchá a zvládne ji bez problému jeden člověk. 
  • Za hodinu tak můžete vyrobit 200 až 350 lahví. 
  • Po skončení práce stačí provést jednoduchou sanitaci a máte hotovo. 

Na SECOTECu lze vyrábět i jiné produkty např. různé limonády, cidery a vinné střiky, perlivé mošty, ...

Nasycení

Jednou z hlavních částí SECOTECu je saturátor o objemu 210 nebo 420 litrů. Do saturátoru se načerpá připravené a zchlazené víno. Pokud nemáte možnost víno prochladit, pracovat se dá s nápoji až do teploty 20 °C. Následuje nasycení vína na požadovaný tlak až 4 bar / až 6 bar pro keg sudy. Sycení vína se provádí vstřikováním kapalného oxidu uhličitého WineGAS z tlakové lahve napojené přímo do saturátoru. Požadovaného tlaku se dosáhne velice rychle, nasycení trvá cca za 2 - 4 minuty. Pokud propojíte dva saturátory které střídáte, dosáhnete kontinuální výroby při stáčení.

Stáčení

Druhou hlavní částí SECOTECu je přetlakový plnič. Nasycené víno je ze saturátoru automaticky doplňováno do hlavy plniče, ze kterého se postupně stáčí do lahví. Důležité je správné předtlakování prázdné lahve a po naplnění vínem její odlehčení. Víno pak tolik nepění a práce jde dobře.
Pokud potřebujete plnit různé lahve, není problém, plnič se dá posunutím ramene jednoduše přizpůsobit různým velikostem i typům lahví. Samozřejmostí je možnost úpravy hladiny nápoje v lahvi.

Pokud potřebujete plnit keg sudy, stáčíte je přímo ze saturátoru.

SECOTEC lze využít i na stáčení tichých vín. 

Výroba perlivého víno technologií SECOTEC
Výroba perlivého víno technologií SECOTEC

Nezapomeňte, obecně platí

  • Prověřte si u dodavatele certifikáty na sklo i uzávěry. Musí odolat požadovanému tlaku.
  • Nápoj / víno před procesem sycení vychlaďte ideálně na 6 - 12°C, plnění do lahví bude jednodušší.
  • Nápoje sycené CO2 WineGAS mají jemnější perlení a v nápoji déle vydrží. 

Máte zájem / dotazy?  Napište nám!

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky