Klasické CO2 od technoplynařů nebo WineGAS?
Dalším vinařstvím, které se rozhodlo porovnat rozdíly při výrobě frizzante (lehce sycené víno oxidem uhličitým) je vinařství Trpělka & Oulehla - Regina Coeli z Nových Bránic.
Pro test vybrali osvědčenou kupáž Muller Thurgau a Pálavu ročníku 2021, kterou používají pro frizzante. První část byla vyrobena službou, za použití klasického oxidu uhličitého. Druhou část si vyráběli ve vinařství sami za použití zařízení Secotec 4_300 a kvasného plynu WineGAS. Nasycená vína se nechají odležet několik týdnů a následně budou podrobena důkladné analýze. Z výsledků se určí technologický směr pro další roky.
Podobné testy už proběhly v různých vinařstvích a výsledky jsou v podstatě stále stejné. Klasické technické CO2 ve víně zvyšuje kyselost (snižuje pH) a na patře má hrubší projev perlení. CO2 WineGAS může lehce ovlivnit aroma (záleží na zvoleném kvasném plynu a postupu výroby) a na patře se projevuje jemným šumivým efektem známým u sekundárně kvašených vín. Otevřená láhev vína sycená WineGASem pak vydrží perlit podstatně déle což ocení především méně zdatní konzumenti... :)
Máte zájem o vzorek syceného vína, nebo chcete si vyrobit vlastní sycené víno? Oslovte nás.