O CO2 a WINEGASu

18.05.2021

CO2 - obecně

Oxid uhličitý tvoří 0,04 % (rok 2013) naší atmosféry. V půdě je jeho zastoupení dvojnásobné a v oceánu až padesátinásobné  oproti atmosféře.

Od průmyslové revoluce koncentrace CO2 stále roste a rozumní lidé hledají možnosti, jak jeho množství v atmosféře nezvyšovat. Protože je CO2 jeden ze skleníkových plynů, důsledky dalšího navyšování by vedly k nadměrnému oteplení planety a dalšímu hromadnému vymírání druhů. 

CO2 se vyskytuje ve formě suchého ledu, plynu a kapalyny. Jeho skupenství závisí na tlaku a teplotě.


CO2 - jak se vyrábí

CO2 se průmyslově vyrábí s využitím zdrojů CO2 získaných prostřednictvím procesů v petrochemickém průmyslu (zpracování ropy) nebo spalováním zemního plynu v kogeneračních procesech.
Koupíte jej jako zkapalněný lahovaný plyn od firem Messer, Linde, Airproducts, aj.

Další variantou je zachytávání CO2 při kvašení. Donedávna to byla jen výsada velkých lihovarů a pivovarů. Technologie byla příliš drahá a pro menší provozy se nedostala. 

Firma M-ex Production s.r.o. tuto technologii vymyslela a od roku 2020 uspěšně aplikovala v mnoha pivovarech  (Hauskrecht, Clock, Nachmelá opice aj) i vinařstvích (Vinselekt Michlovský, Vinný dům, Zlomek&Vávra aj.)

CO2 - WINEGAS

Například při kvašení 1000 litrů šťávy z hroznového vína vznikne cca 50000 litrů plynného CO2, což je cca 100 kg CO2. U piva je to cca 1:11. Tento plyn uniká do atmosféry a my jsme se ho rozhodli chytit a využít. 

WOW efekt přišel na řadu, když jsme WINEGAS porovnali s CO2 od technoplynařů. Plyn WINEGAS krásně voněl a pokud jsme jim nasytili vodu, i voda příjemně ovocně voněla. Perlení bylo lahodné s kulatými bublinkami, které vydržely po dlouhou dobu. U CO2 pocházející z "ropy" se tyto vlastnosti neukázaly. Další pokusy následovali s pivem (vytvářela se krásná hustá pěna namísto řidké polistirénové pěny u běžného CO2) a vína sycená WINEGASEM připomínala charakterem spíše vína šumivá než perlivá. Bylo rozhodnuto. Plyn jsme otestovali na vysoké škole Mendlově univerzity v Brně (MUNI) - ve spolupráci s doc. Ing. Mojmírem Baroněm, Ph.D. z Ústavu vinohradnictví a vinařství, který závěry publikoval v odborných časopisech.

Nový produkt dal vzniknout nové značce WINEGAS, která nabízí technologii i samotnou těžbu CO2 z alkoholové fermentace. Frizzanterie nabízí službu sycení a lahvování nejen perlivých nápojů včetně prodeje technologie.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky