Workshop ve vinařství Konopný kopec
Pro Sdružení vinařů Blatnice jsme uspořádali 22.2. předváděcí akci sycení a plnění perlivých vín kvasným plynem WineGAS. Celou akci hostil vinař Jan Cícha, který ve svém nově budovaném vinařství Konopný kopec poskytl zázemí.
Vinaři si mohli dovést cca 20 litrů vína a sami si vyzkoušet naši technologii Secotec - sytič a izobarický plnič v jednom. Vysvětlili jsme jim rozdíl mezi klasicky syceným vínem z běžného CO2 a vínem syceným WineGASem. Kromě jakostních rozdílů v podobě dlouhého efektu jemného šumění jsme vysvětlovali i enviromentální dopad sběru kvasného CO2 a důležitost snižování uhlíkové stopy - offsetu, která tato technologie nabízí.
Na místě vinaři měli možnost ochutnat i vodu sycenou různými šaržemi odrůdových plynů WineGAS. Voda je neutrální a otisk vína v podobě vinných esterů a jemného perlení je v ní cítit nejvýrazněji. K dispozici bylo 5 druhů vod s CO2 WineGAS. První byl plyn pocházející z kvašení červeného vína, který je velmi specifický svým výrazem. Následovala sada kvasných plynů z odrůd Veltlínské zelené, Muller Thurgau, Chardonnay, Irsai Oliver a směsný kvasný plyn z odrůd Veltlínské zelené & Chardonnay.
Po prezentaci a během následujících dnů měli vinaři Secotec zapůjčen a část z nich se pustila do výroby svého prvního syceného vína ekologickým plynem WineGAS.
Až se nasycená vína zaleží, některá z nich možná budete moci koupit na eshopu www.sumive.cz, kde se produkty vyrobené tímto voňavým plynem dají koupit.
Máte zájem o prezentaci Secotecu? Napište nám - vysvětlíme, poradíme, ukážeme. :)