Zachytávání a opětovné využití kvasného CO2 v minipivovarech a pivovarech

14.06.2023

Velmi aktuální téma klimatické krize a udržitelnosti akceleruje dotazy dotčených orgánů stavebního řízení na vypouštění emisí z minipivovarů a pivovarů během výroby piva. Tak trochu se není čemu divit. Nové výzkumy ukazují, že ledovce roztají už v roce 2030 viz článek z ČT.

Přečtěte si zajímavý výtah z emailové komunikace, kde vysvětlujeme, jak se věci mají a co můžeme s naší technologií nabídnout…

investor píše dodavateli

…z hlediska odpadních vod to nějak prošlo a nyní zase požaduje životní prostředí dodání podkladů k technologii z hlediska ochrany ovzduší.

1. znečišťující látky emitované zdrojem a jejich množství

2. způsob omezování emisí

3. druh zařízení ke snižování emisí (filtry, odlučovače)

investor píše nám

Dobrý den pane Pecko,

dostal jsem na vás kontakt od pana xxxxxx z EBIE, co nám budou dodávat vybavení minipivovaru. Potřebovali bychom pro životní prostředí stručný popis technologie odsávání CO2 rekuperací viz níže, jestli je to možné.

Děkuji

S pozdravem

my píšeme investorovi

Dobrý den pane xxxxx,

Nejprve si řekneme kolik CO2 vzniká a jaká je (s)potřeba při výrobě piva.

1/ Kvasné CO2 vzniká při alkoholové fermentaci v množství cca 2 kg na 1 hl piva - lze jej považovat za tzv. zelené (endogenní) - to znamená, že toto CO2 je v přírodě spotřebováno na růst rostlin ze kterých se vyrábí pivo a následně se znovu uvolňuje při kvašení. Je to uzavřený oběh neškodného CO2 nezvyšující bilanci objemu skleníkových plynů.

2/ Stáčecí CO2 je používáno na stáčení hotového piva do prodejních obalů - obvyklá spotřeba do 2 kg na 1 hl piva - obvykle se do pivovaru nakupuje od dodavatelů (LINDE, MESSER, SIAD atd...) tento plyn je získáván z exogenních zdrojů (zemní plyn a ropa) a to ve formě odpadu vznikajícího obvykle při výrobě čpavku nebo zpracování ropy.

Použitím tohoto plynu ve výrobním procesu pivovaru vzniká přímo škodlivá emise CO2, která zatěžuje atmosféru.

Pivovar, který nerekuperuje CO2 musí nakupovat stáčecí CO2 a tím emituje 2 kg exogenního CO2 na 1 hl piva. K tomu lze také přičíst logistickou zátěž na dopravu nakupovaného plynu cca 200 - 400 g/ km

Pivovar s rekuperací kvasného CO2 veškeré kvasné CO2 vzniklé při fermentaci zachycuje a ukládá v zásobníku CO2 pomocí technologie ReCO2ver. Veškeré stáčecí CO2 je získáváno ze zásobníku a není nutné kupovat žádný další plyn z exogenních zdrojů. Pivovar emituje pouze neškodné rekuperované CO2 které je částečně vypouštěno při plnění KEGů a lahví.

Rekuperační technologie ReCO2ver má elektrickou spotřebu 100 W na 1 zpracovaný kg CO2

Vycházíme z toho, že 100 W elektrické energie emituje v Českých elektrárnách 45 g CO2

Pro rekuperaci 2 kg CO2 z 1 hl piva je nepřímo emitováno 90 g CO2 na výrobu elektřiny.

Poměr emise škodlivého CO2 v pivovaru s rekuperací a bez rekuperace CO2 představuje 90g : 2.400g (26x méně)

Pokud bude Váš pivovar vybaven naší technologií ReCO2ver nebudete emitovat žádné exogenní CO2 přičemž elektrická spotřeba pro tento proces představuje 200 W na hl piva s nepřímou emisí v elektrárně 90g (900g na várku 10 hl)

Kromě ekologického hlediska s efektem 26 násobného snížení emisí CO2 z kvašení piva

- je přínosem ekonomická úspora nákladů neboť cena rekuperovaného CO2 je až o 70% nižší než nakupovaný plyn

- je pozitivní efekt ve vlivu na kvalitu neboť přírodní CO2 dává pivu přirozený říz a zvýrazňuje jeho chuť.

V případě potřeby jsem ochoten přímo komunikovat s úředníky ŽP na doplnění informací.

Pro doplnění přidávám prezentaci uvedenou na přednášce Automatizace Modernizace Pivovarů 2023


Prezentacehttps://www.prumyslovaautomatizace.com/content_data/2023/mex.pdf

Milan Pecka

+420 602 775 486
M-ex Production s.r.o.
www.mex.cz


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky